Keyloggers

Een keylogger is een programmaatje dat op de achtergrond en vaak onzichtbaar voor de gebruiker alle toetsaanslagen detecteert en bewaart. Vaak wordt dat bestandje na enige tijd geupload naar iemand die het programmaatje geïnstalleerd heeft.

Afgelopen juli (2017) is dit uitgebreid in het nieuws geweest:

Groninger student opgepakt wegens cybercrime

Artikel is geplaatst door Jessica Koning op 24-07-2017 – 20:15
GRONINGEN – Een 32-jarige student uit Groningen is aangehouden op verdenking van computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen. Hij maakte daarbij gebruik van zogenaamde keyloggers.

Bij de politie zijn afgelopen jaar ruim twintig aangiftes binnen gekomen van oplichting. Op naam van slachtoffers werden diverse goederen besteld, die uiteraard niet door henzelf werd ontvangen. Het geld werd wel van hun rekening afgeschreven. Dat was voor de politie aanleiding om nader onderzoek te doen.

Inbraak in computers
Het ip-adres waar de bestellingen vanaf waren gedaan leidde naar een onderwijsinstelling in de stad. In samenwerking met de onderwijsinstelling werd een onderzoek ingesteld aan diverse computers. Bij twee computers bleek een keylogger in een usb-poort te zijn geplaatst. Met een keylogger worden alle aanslagen van het toetsenbord gelogd in een tekstverwerkingsbestand. …

bron: Groninger Gezinsbode

Groninger pleegt identiteitsfraude om studieschuld af te lossen

Een student uit Groningen is aangehouden, omdat hij op naam van anderen bestellingen deed bij webshops. Bestelde producten zouden door de 32-jarige verdachte zijn onderschept en doorverkocht. Volgens de politie wilde hij geld verdienen om zijn studieschuld af te betalen.

De Groninger kwam in beeld nadat er meer dan twintig aangiftes waren binnengekomen. Webshops hadden bij de slachtoffers geld afgeschreven, maar die hadden niets besteld of ontvangen. De politie startte daarop een onderzoek en kwam uit bij een onderwijsinstelling in Groningen.

In twee computers bleek een zogenoemde keylogger te zijn geplaatst. Daarmee kan worden bijgehouden wat gebruikers op een toetsenbord intikken. De politie denkt dat de verdachte op die manier inloggegevens van e-mailaccounts en webshopaccounts heeft achterhaald. …

bron: NOS

Groninger student jat inloggegevens en shopt naar hartenlust onder valse naam

Een 32-jarige student uit Groningen is aangehouden, omdat hij inloggegevens van medestudenten stal en via hun accounts op webshops producten bestelde. De man wordt computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen ten laste gelegd.

Bij de politie waren verscheidene meldingen binnengekomen van mensen bij wie geld van de rekening was afgeschreven door webshops. Deze mensen hadden zelf echter niks besteld, en ook ontvingen ze de goederen niet. De politie startte daarom een onderzoek en kon het IP-adres achterhalen waarvandaan de bestellingen waren geplaatst.

Keyloggers

Dit IP-adres leidde naar de onderwijsinstelling van de student. Daar bleek dat hij zogenaamde keyloggers op twee openbare computers had geïnstalleerd. Met zo’n keylogger – die in een usb-poort van een computer wordt geplaatst – worden alle aanslagen van het toetsenbord geregistreerd. Met deze gegevens lukte het de verdachte om in te loggen op e-mailaccounts en webshopaccounts van de computergebruikers.

De bestellingen die de student via de accounts deed liet hij bezorgen bij studentenflats waarbij de brievenbussen buiten of in een portiek zaten. De bestellingen viste hij vervolgens uit de brievenbus. …

bron: Dagblad van het noorden

Van bovenstaande berichten wordt je natuurlijk niet blij. Het is dus uitermate belangrijk dat je gegevens zoals gebruikersnamen/inlognamen en wachtwoorden geheim blijven.

En dat is waar een wachtwoordmanager om de hoek komt kijken. Met zo’n programma beveilig je al je inloggegevens. Vaak bieden zulke programma’s extra’s zoals het automatisch inloggen op bepaalde sites. Dit doen ze vaak door het toetsenbord te simuleren.

Dit geldt ook voor SafePass tot en met versie 3.5. Vanaf versie 4.0 is het echter mogelijk om SafePass te gebruiken in Stealth Mode. Dit zorgt ervoor dat een andere manier wordt gebruikt om in te loggen zodat een Keylogger dit niet kan onderscheppen. Tevens kunt u dan gebruik maken van een virtueel toetsenbord zodat ook de velden die u in SafePass invoert niet te detecteren zijn.

Kortom, met SafePass bent u ook tegen de nieuwste dreigingen beschermd.